Demodex képek

Demodex folliculorum

Demodex follicolorum mikroszkóp alatt

Az emberen élősködő két szőrtüsző atka közül a demodex follicolurum a gyakoribb. Jól látható a fej rész, 4 pár lábbal illetve a follicolorumra jellemző elnyújtott hosszú törzs. A demodex átlagos hossza 0,2-0,4 milliméter. Ez a kép egy 100X nagyítású optikai mikroszkóppal készült.

demodex atka elektronmikroszkóp alatt

Demodex elektronmikroszkópos képe

A szőrtüsző atka 3 dimenziós elektronmikroszkópos képe. A fej részen látható a kis szájszerve. Az emberi fejbőrben, hajhagymákban termelődő faggyúból táplálkozik. Érdekesség, hogy a demodex-nek a méretéhez képest meglehetősen összetett az emésztőrendszere.

demodex tönkreteszi a hajhagymákat

Tönkreteszi a hajhagymákat

A demodex teljes életciklusát a gazdaszervezeten élősködve tölti. Napközben az atkák a tüszőkben maradva annak fehérjéit, táplálékait eszik, éjjelenként a fejbőrön párkereső útra kelnek, és intenzív mozgásukkal irritálják az idegvégződéseket, ami a fejbőrön viszkető érzést okoz.

demodex a mikroszkóp alatt

Demodex brevis

A Demodex brevis arcunk felszínén, a faggyúmirigyekben él, különösen az orr, és a szemhéj környékén, és a faggyúmirigyekben található fehérjékkel és zsírral táplálkozik. Emiatt a mirigyek elfertőződnek, begyulladnak, továbbá gyulladt pattanások és kiütések jelennek meg a bőrön

demodex lárva elektronmikroszkóp alatt

Demodexek a szőrtüszőben

A Demodex folliculorum beépül a hajtüszőkbe és elszívja a táplálékot, ezzel a haj szerkezetének károsodását okozza; ritkuló, egészségtelen hajat, hajvesztést és gyulladást okoz a környező szövetekben. Az atkák növekedése következtében a pórusok eltömődnek, és fertőzés alakul ki a környékükön. A demodex atkák lábai ízeiben rengeteg baktériumot, vírust szállítanak, melyek elfertőzik a bőrt. Éles karmaikkal irritálhatják a fejbőr epithelium sejtjeit, melyek elburjánzva hámlást és korpát idéznek elő.